BIOGRAFIA

BILL HOTA

BILL HOTA (est. 1993) on vakuuttava indiefolk-trio Etelä-Pohjanmaan sydänmailta. Kun orkesteri on riittävän pieni, se soi täydellisen homogeenisesti sisältäen kontrasteja ja yhtymäkohtia sopivassa suhteessa. Sävelkielen konfliktit puuttuvat, eikä kriisejä ja eksistentiaalisia ongelmia sektorilla ilmene. Bill Hota juhlii 30-vuotista uraansa suomalaisen kansanmusiikin uudispellonraivaajana koko vuoden 2023 teemalla "30 vuotta - aina tiellä!".

Kokoonpanossa ei pääosassa ole orkesterisäihke, vaan epämuodollisten musiikillisten aiheiden ja eleiden matka läpi juurevan ohjelmiston. Voimansa se ammentaa kansanomaisesta heterofoniasta, joka on brutaalisuudessaankin kaunista ja kiehtovaa. Trion vahvuutena on kärppämäinen notkeus ja nopeus sekä rytminen jäntevyys, mutta se myös tarvittaessa tarjoilee hypnoottista, unetvievää primitiivipoljentoa ääritehokkasti. 

Kuulijoilleen orkesteri tarjoilee poikkeuksetta musiikillista draamaa myös kolmannelle korvalle, sillä Bill Hotan lähestymistapa sallii käytännössä minkä tahansa elementin ujuttamisen musiikkiin. Mausteita heitetään pataan kaapin täydeltä ja vaikka kokonaisuus kytkeytyykin ennen kaikkea traditioon, se harppoo samalla suoraan etuhorisonttiin. Liitto synnyttää juhlavaa dynamiikkaa ja oivalluksia; "vähän on paljon" -estetiikkaa on ilmassa paljon, mutta toisessa ääripäässä tilan rajat tulevat raikuen vastaan.

Paketissa on kiihtyvää, energiatiheyttä kasvattava dynamiikkaa ja ennen kaikkea atakkia; Bill Hotan sokaisevassa soitossa on suurta temperamenttia, mutta samalla hyvin epätavallista yksinkertaisuutta. Elegistä tunnelmointia tai muhkeita iskurytmejä, ne nousevat aina siivilleen kipakkana piiskauksena folkornamentein tatuoituna; 

Say it loud; I´ m folk´ n proud!